endespain-flag
GreekItalian
Εκτύπωση
PDF

Πλεονεκτήματα και βιολογία του Helix Aspersa

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ HELIX ASPERSA MULLER:

 • Η αναπαραγωγική του ικανότητα.
 • Η γρήγορη και πρώιμη ανάπτυξή του.
 • Δεν θορυβεί,είναι άοσμο και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
 • Ικανότητα προσαρμογής σε ποικίλους περιβάλλοντες χώρους.
 • Περιέχει υγιείς και ευεργητικές ιδιότητες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα που ζει.
 • Χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών και παραφαρμακευτικών προΐόντων.
 • Δεν μεταδίδει ασθένειες.Έχει την ικανότητα να τις μεταβολίζει.
 • Περιέχει δέκα φορές λιγότερα βακτήρια σε σύγκριση με άλλα κρέατα.
 • Έχει μεγάλη θρεπτική αξία(στις οποίες θα αναφερθούμε αναλυτικά στη πορεία).
 • Εκμετάλλευση τόσο του κρέατος όσο και του κελύφους του.
 • Σάρκα 55%-75% του βάρους του,με αποτέλεσμα ένα πλούσιο σε ποσότητα τελικό προΐόν.
 • Διατηρείται φρέσκο για 60 και πλέον μέρες.
 • Έχει άριστη συμπεριφορά και προσαρμογή σε υψηλούς συνωστισμούς που επικρατούν σε συνθήκες εκτροφής.
 • Αντιπροσωπεύει πάνω απο το 40% της ποσότητας των βρώσιμων σαλιγκαριών που καταναλώνονται σήμερα.
 • Δίνει μεγαλύτερες εγγυήσεις εκτροφής και μεγαλύτερους αριθμούς απο άλλα είδη.
 • Η χονδρική τιμή πώλησής του στην Ελληνική και εμπορική αγορά είναι υψηλή σε σχέση με τα άλλα ειδη.
 • Προτιμά περιοχές με υψόμετρο < 500-800 μέτρων.
 • Φοβάται το κρύο(παγετούς και χιονοπτώσεις)
 • Τρέφεται κυρίως τη νύκτα.

advantages1

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ  HELIX ASPERSA MULLER:

Το είδος HELIX ASPERSA MULLER, το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κατανάλωση απο τα βρώσιμα είδη σαλιγκαριών, φέρει ένα βιολογικό προφίλ με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Συναντάται σε πολλούς και διαφορετικούς βιότοπους με προτίμηση τις υγρές περιοχές καθότι υποφέρει απο το ξηρό κλίμα...Σταματάει να κινείται εαν η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω απο 12 βαθμούς κελσίου και πάνω απο 26.
Προτιμά εδάφη πλούσια σε ασβέστιο το οποίο χρησιμοποιεί για την κατασκευή και αναδόμηση του κέλυφους του καθώς και για τις αναπαραγωγικές του δραστηριότητες.
Εκκρίνοντας μία όξινη ουσία απο το πέλμα του καταφέρνει να διαλύσει ασβεστούχες επιφάνειες ανόργανων ουσιών και να τις εκμεταλευτεί.
Τα όξινα με χαμηλο PΗ εδάφη δεν ευνοούν τη διαβίωση του.


advantages2


Οι φυσιολογικές λειτουργίες των σαλιγκαριών  επιτελούνται απο τη δύση του ηλίου εως τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας,κατατάσσεται δηλαδή στους νυκτόβιους οργανισμούς, αφού σε αυτό το μεσοδιάστημα επικρατούν συνήθως οι ιδανικές θερμοκρασίες για το βιολογικό του κύκλο.
Την ημέρα βρίσκονται υπο σκιά ή μέσα στις φωλιές τους οι οποίες τους προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωση τους και δραστηριοποιούνται μόνο όταν βρέχει ή έχει συννεφιά.

Θεωρούνται ζώα πολυφάγα και μπορούν ν 'απορροφήσουν σε 24 ώρες τροφή σχεδόν ίση με το μισό του βάρους τους.Μπορούν όμως  να αντέξουν και χωρίς τροφή ένα ολόκληρο χρόνο.
Τρέφονται  με νεκρή φυτική ύλη αλλά και με χλωρά φυτά όπως φύλλα και βλαστούς(στις ελεγχόμενες παραγωγές ικανοποιούν τις ανάγκες τους επίσης και με ειδικά σιτηρέσια). Το νερό που χρειάζονται το παίρνουν απο την τροφή ή μέσω του δέρματος του πόδα τους.
Σε διάστημα 6 ωρών έχουν την ικανότητα ν'απορροφήσουν νερό,ποσότητας ίσης με το μισό βάρος του σώματός τους. Αναλύσεις έδειξαν πως η περιεκτικότητα σε νερό αγγίζει το 85% στο σώμα και τ'αυγά τους.

Παρατηρώντας το σαλιγκάρι σε περιόδους παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών,διακρίνει κανείς ότι το στόμιο του καλύπτεται απο μια ζελατινώδη ουσία.Αυτή η πλούσια σε ασβέστιο ουσία, όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα στερεοποιείται δημιουργώντας μία μεμβράνη,το λεγόμενο ΕΠΙΦΡΑΓΜΑ.
Για λόγους ασφαλείας το σαλιγκάρι κατασκευάζει εσωτερικά και δεύτερο επίφραγμα και εν συνεχεία και ένα τρίτο.Μεταξύ αυτών των μεμβρανών υπάρχει κενό πάχους  2-3 χιλιοστών που λειτουργεί ως θερμική μόνωση και αποθήκη αέρα.
Κατά τη διάρκεια της Διάπαυσης(η οποία είναι περίοδος αδρανοποίησης απαραίτητη για την επιτυχία της αναπαραγωγής και η οποία δε πρέπει να συγχέεται με τη νάρκη),οι βιολογικές δραστηριότητες του σαλιγκαριού μειώνονται στο ελάχιστο.
Το ζώο χρησιμοποιεί τα αποθέματα του λίπους και σταδιακά χάνει βάρος της τάξεως του 15-25%. Όσο αφορά την αναπνευστική του λειτουργία, χρησιμοποιεί τον αέρα του πρώτου θαλάμου ο οποίος επαρκεί για πολλές εβδομάδες.
Λίγο πριν εξαντληθεί η ποσότητα του αέρα,τρώει το πρώτο επίφραγμα και αναπνέει τον αποθηκευμένο καθαρό αέρα του δεύτερου θαλάμου. Σε κάποιες περιπτώσεις λόγω έντονου στρες και κακής διατροφής,το σαλιγκάρι σχηματίζει αντί για ασβεστώδες,υμενώδες επίφραγμα. Τα ποσοστά επιβίωσης αυτών των σαλιγκαριών κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι μηδενικά.


advantages3


Η επανεκκίνηση των βιολογικών λειτουργιών των σαλιγκαριών δεν ειναι η ίδια για έναν ολόκλρηρο πληθυσμό. Κάποια ξυπνούν νωρίτερα και κάποια άλλα αργότερα(σχετιζεται με την ηλικία του κάθε σαλιγκαριού). Η υψηλή σχετικά υγρασία προκαλεί την επαναδραστηροποίησή τους.

Θαυμαστό χαρακτηριστικό τους είναι η κυματοειδής κίνησή τους με την οποία μεταφέρουν το βάρος τους και καλύπτουν αποστάσεις. Έχει παρατηρηθεί πως σε διάστημα μιας ώρας μπορούν να διανύσουν απο 8-15 μέτρα απόσταση.
Χαρη στη βλέννα που εκκρίνει ο πόδας τους, αποφεύγονται τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της κίνησης σε σκληρές επιφάνειες. Η κολλώδης ιδιότητα της βλέννας τα βοηθαέι να σύρουν το βάρος του σώματός τους 10 φορές καθέτως και 50 φορές οριζοντίως προστατεύοντάς τα επίσης απο δυνιτικά επικίνδυνα έντομα όπως τα μυρμήγκια.

Τα σαλιγκάρια χαρακτηρίζονται ανεπαρκώς ερμαφρόδιτα.
Αν και διαθέτουν ταυτόχρονα  θυληκά και αρσενικά όργανα αναπαραγωγής, για την γονιμοποίησή τους πρέπει να ζευγαρώσουν με άλλο σαλιγκάρι ή γυμνοσάλιαγκα φέρνοντας σε επαφή τα αντίθετα γεννητικά τους όργανα.
Εκκρίνοντας φερορμόνες οι οποίες δημιουργούν ιδιαίτερη οσμή και προκαλώντας το ένα το άλλο με το λεγόμενο ''ακόντιο'' ή ''βελος του έρωτα'', αναγνωρίζονται,ερωτοτροπούν και ζευγαρώνουν.
Περίπου 15 ημέρες μετά το ζευγάρωμα κάθε σαλιγκάρι γεννάει 60-120 αυγά διαμέτρου 3 χιλιοστών, τα οποία περιβάλλονται απο ζελατινώδη θήκη και καλύπτονται απο μια ασβεστώδη ουσία που τα προστατεύει.
Η διάρκεια ωοαπόθεσης είναι 15-24 ώρες περίπου,ενω η διάρκεια επώασης είναι ένας μήνας.


advantages4


Το εσωτερικό του αυγού περιέχει ένα μικρό σαλιγκάρι όμοιο σε χαρακτηριστικά με το γεννήτορά του.
Αναπτύσσεται απορροφώντας σιγά σιγά τη λέκιθο και όταν καταλάβει τον εσωτερικό χώρο του αυγού, η εκκόλαψη πλησιάζει.Το νεογέννητο είναι αμέσως ικανό να κινείται και να τρέφεται. Αρχικά τρέφεται με το κέλυφος του αυγού που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Τα νεογνά έχουν ταχύτατη ανάπτυξη και το αρχικό βάρος τους προσδιορίζεται στα 0.02 γραμμαρια.

Ο ρυθμός αύξησης των νεογέννητων και ο χρόνος ωρίμανσης του γεννητικού τους συστήματος, εξαρτώνται απο:

 1. Τις κλιματικές συνθήκες
 2. Τη βιομάζα τους στο χώρο
 3. Τη διατροφή τους σε ποιότητα και ποσότητα
 4. Την ποιότητα του εδάφους-όπως % ασβεστιου,αμμου,PH κτλ-
 5. Το φωτοπεριοδισμό

Έχουν παρατηρηθεί ζευγαρώματα χωρίς όμως την απόθεση αυγών(σε νεαρά άτομα δεν υπαρχει ωρίμανση ωαρίων). Έχει επίσης παρατηρηθεί να ζευγαρώνουν μια φορά αλλά η απόθεση αυγών να γίνεται σε μια η περισσότερες δόσεις. Πριν την ωοαπόθεση μέσα στο έδαφος(7-10 cm βάθος),το σαλιγκάρι αυξάνει
το βάρος του, μένει ακίνητο και το σώμα του διογκώνεται.

Το βάρος ενός αναπτυγμένου HELIX ASPERSA υπολογίζεται περί τα 18-22 γραμμαρια και η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται απο 4-7 έτη ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται.

Icon Αναλυση
του εδαφους
Icon Βαθυ οργωμα
φρεζαρισμα
Icon Σωστη
Διατροφη