endespain-flag
GreekItalian
Εκτύπωση
PDF

Γενικά - Ιστορία

''ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ''

 

  • Τα σαλιγκάρια εμφανίστηκαν στη γη,σε υδάτινο περιβάλλον,εκατατομμύρια χρόνια πριν.
  • Το όνομά τους χρονολογείται απο την Βυζαντινή εποχή και είναι υποκοριστικό του Σάλιαγκα, απο το σάλιο/βλέννα που απλώνει κατά την κίνησή του.
  • Το σαλιγκάρι,ένα απο τα πρώτα γνωστά είδη ζώων στον κόσμο,ανήκει στην δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κατηγορία μετά τα έντομα,που ονομάζεται ΓΑΣΤΕΡΟΠΟΔΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΦΟΡΑ ΜΑΛΑΚΙΑ.
  • Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η προσαρμογή σε ποικίλες συνθήκες ζωής καθώς και η αύξησή τους με λογαριθμική ακρίβεια.

saligkari-general1

Απο κείμενα που διασώζονται απο την αρχαία εποχή,διαπιστώνει κανείς οτι ο ρόλος του σαλιγκαριού υπήρξε καθοριστικός για την εξέλιξη πολλών επιστημών...
Για παράδειγμα...
Ο πατέρας της ιατρικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ εκτίμησε και μελέτησε πρώτος τις ιδιότητες της αφρώδους βλέννας που εκκρίνει το σαλιγκάρι για την προστασία των αυγών του και τη δική του.
Όπως ο ίδιος αναφέρει στα κειμενά του,η βλέννα καταπολεμά την ξηρασία του ανθρώπινου δέρματος,το ανακουφίζει και το καταπραΰνει απο ερεθισμούς και εαν η επάλειψη γίνει τακτική, το δέρμα διατηρείται καθαρό και λαμπερό.
Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ μελέτησε την δομή των κοχυλιών και διατύπωσε τον ''χρυσο κανονα''.
Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ συνέλαβε την ιδέα του ''ατέρμονα κοχλία'' στην μηχανική.
Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ αναρωτήθηκε....και ο LEONARDO DA VINCI σχεδίασε.....

Στην αρχαιότητα κατά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων,οι οικονομικά ασθενέστεροι Έλληνες που δεν είχαν την δυνατότητα να φτάσουν ως την αρχάια Ολυμπία,διοργάνωναν αυτοσχέδιους αγώνες με σαλιγκάρια και άλλα ζώα.
Υπάρχει μια αναφορά απο τον 13ο αιώνα οτι ο ναός του St.Andrews στο Congham-Norfolk της Αγγλίας,διοργάνωνε κοχλιοδρομίες για την ενίσχυση του ταμείου του. Ακόμη και σήμερα διεξάγεται εκεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα κοχλιοδρομιών κάθε Αύγουστο.


saligkari-general2

Σημαντικός επίσης υπήρξε και ο ρόλος τους στη διατροφή και γαστρονομία απο αρχαιοτάτων χρόνων.Πολλάκις έχει αναφερθεί οτι τα σαλιγκάρια αποτελούσαν το κύριο γεύμα στην καθημερινή διατροφή φτωχών και πλούσιων Ελλήνων.
Απο τα τέλη του 19ου αιώνα η κατανάλωσή τους αυξήθηκε κατα κόρον εξαιτίας της συστηματικής προβολής της γαστρονομικής τους αξίας.
Υπάρχουν πολλά ειδη βρώσιμων σαλιγκαριών στην αγορά ωστόσο το επικρατέστερο είδος στην παγκόσμια κατανάλωση και στις gourmet κουζίνες είναι το HELIX ASPERSA MULLER που πήρε το όνομά του απο τον διάσημο Δανό φυσιοδίφη O.F.Muller to 1774 και που στα λατινικά σημαίνει ''Διαστικό σαλιγκάρι''.

Το όνομα Helix-Aspersa-Muller(cornum aspersum) διατηρείται σε πολλές επιστημονικές αναφορές και ειδικά σε επίπεδο ζωοτεχνικό και εμπορικό.Άλλα ονόματα του είδους είναι τα εξής:escargot petit gris στα γαλλικά,brown garden snail στα αγγλικά και κρητικός κοχλιός στα ελληνικά.

Το κρέας τους αποτελεί λιχουδιά για τους γευσιγνώστες.Ίσως είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πως με τα αυγά του σαλιγκαριού παρασκευάζεται χαβιάρι αρίστης ποιότητας.
Τα σαλιγκάρια χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης κατά την διάρκεια της προετοιμασίας πριν την κατανάλωσή τους.
Γίνονται δύσπεπτα όταν σερβίρονται με σάλτσες πλούσιες σε λίπη,όταν δεν είναι καθαρά και όταν δεν είναι απαλλαγμένα απο το σάλιο τους.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ HELIX ASPERSA MULLER ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.

Icon Αναλυση
του εδαφους
Icon Βαθυ οργωμα
φρεζαρισμα
Icon Σωστη
Διατροφη